Waarom is de geplande fietsbrug over de A12 niet recht op de Kerkhofstraat georiënteerd?

Antwoord

De geplande fiets- en voetgangersbrug over de A12 is inderdaad niet recht op de Kerkhofstraat georiënteerd. Dit werd zo ontworpen omwille van verschillende redenen.

Om de hoogte van de brug te overwinnen, moet het hellingspercentage van de helling niet te sterk zijn. De fietser moet de helling op kunnen fietsen. Als er een comfortabel hellingspercentage gehanteerd wordt, is de aanloop naar de brug ook langer. Daarom heeft de geplande fiets- en voetgangersbrug bochten in het ontwerp. Zo kan de fietser comfortabel gebruik maken van de brug, zonder al te steile hellingen.

Indien de fiets- en voetgangersbrug recht op de Kerkhofstraat georiënteerd zou zijn, zou het hellingspercentage te sterk zijn. Hierdoor kan niet iedereen zich al fietsend over de brug verplaatsen. Sommige gebruikers van de brug zouden de brug dan al wandelend moeten oversteken. Dat is niet de bedoeling.

Anderzijds is een te sterk hellingspercentage ook onveilig om de brug af te dalen. Fietsers hebben zo een hoge snelheid als ze de brug af fietsen. De hoge snelheid bij het afdalen is gevaarlijk voor de fietser en andere weggebruikers.